Ce trebuie să faci ca să împiedici spionarea laptopului tău

de: Daniel Ștefan
01 08. 2018

Nu mai e nicio conspirație că laptopul sau orice alt computer poate fi spionat fără să știi, așa că e bine să ții cont de câteva sfaturi ca să eviți să devii și tu victimă.

Un calculator poate fi spionat relativ ușor cu ajutorul unui program care se poate instala pe sistemul tău, de multe ori fără să-ți dai seama. Acest program nu trebuie neapărat să-ți șteargă vreun fișier sau să-ți limiteze accesul la el, pur și simplu îți urmărește fiecare mișcare.

La un moment dat, datele pe care ți le monitorizează, prin camera web, prin microfon sau prin tastatură, pot fi utilizate în scopuri dubioase care te-ar putea afecta.

Securizează-ți laptopul la nivelul maxim posibil

Nici nu mai e nevoie să menționez că indiferent dacă folosești Windows sau macOS, ai nevoie de un antivirus bun, care nici nu-ți „mănâncă” multe resurse, dar te și protejează constant împotriva amenințărilor cibernetice.

Problema e că niciun antivirus actual, indiferent cât ar fi de scumpă licența, nu te protejează de spionaj. Dar, asta nu înseamnă că antivirușii sunt inutili.

Avira, Bitdefender, Avast, AVC, chiar și Windows Defender, preinstalat pe Windows 10 fac față multor amenințări exterioare, iar dacă achiziționezi unele funcții suplimentare versiunii gratuite, ai parte de o protecție foarte eficientă.

După cum probabil știi, un alt sfat util pentru completarea securității laptopului, ar fi și instalarea unui program antimalware, care detecteză probleme pe care antivirușii complecși le omit uneori. Malwarebytes este cel mai utilizat și mai eficient program din categorie.

Ai grijă ce programe instalezi și de unde

Un alt pas important spre securizarea cât mai eficientă a laptopului este să eviți infectarea sistemului, iar asta se rezolvă printr-o atenție sporită la programele pe care le instalezi.

Alege întotdeauna programe utile și descarcă-le doar de pe site-urile oficiale. Dacă folosești Windows 10, rezumă-te la Windows Store, pentru că a fost creat tocmai pentru a spori siguranța ta și chiar găsești acolo o mulțime de aplicații utile.

Fii atent și la extensiile pe care le adaugi la browser. În Chrome, Opera sau Firefox poți instala așa ceva. Sau pot fi instalate fără ca tu să-ți dai seama. E bine să ții sub supraveghere și acest capitol.

De asemenea, verifică bine mailul, golește periodic căsuța de spam pentru că se pot trimite foarte mulți viruși prin email.

Cum îți dai seama că cineva te spionează

Trebuie să fii atent periodic la semnele pe care ți le afișează computerul, precum și la modul în care funcționează. Nu trebuie, totuși, să confunzi o defecțiune internă cu vreun virus sau spionaj și să te transformi într-un paranoic.

Sunt, însă, o serie de semne care-ți arată că se întâmplă ceva dubios cu laptopul tău: cum ar fi pornirea din senin a unor programe cărora tu nu le-ai dat comanda, mișcări neadecvate ale cursorului sau întreruperi ale unor programe.

Chiar dacă programele spyware sunt invizibile, ele folosesc totuși resurse precum procesorul și memoria RAM. Prin urmare, le poți depista în Task Manager (pentru Windows), iar dacă observi că rulează niște programe cu denumiri ciudate, atunci ceva nu este în regulă.

Ține cont, însă, de aceste lucruri, iar computerul tău nu va fi victima vreunui atac cibernetic. E bine totuși să ții cont de faptul că nu oricine este urmărit. Dacă nu te implici în chestii dubioase, e puțin probabil să fii afectat.